Timeless New York 3

Op zoek naar de (KUNST)schat:

We zijn op weg naar Liberty Island waar het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty ) staat.
“Gelukkig” duurt de taxi rit een geruime tijd zodat ons “buffetje” even de tijd heeft om te zakken. Eenmaal aangekomen in de haven van New York (lower Manhattan) zien we dat er enorme rijen aan mensen staan te wachten, we waren al gewaarschuwd maar vonden het toch wel waard om dit te gaan bekijken daar het wel een van de bekendste symbolen van New York betreft. New York heeft het Vrijheidsbeeld van Frankrijk gekregen als geschenk voor hun vriendschap en hun honderdste verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring . Na bijna twee uur in de rij te hebben gestaan (lijkt de Efteling wel!!) passeren we eindelijk alle controles en kunnen we de boot instappen naar Liberty Island, op zich al een happening om in de haven te varen en hoe dichterbij je bij het Vrijheidsbeeld komt hoe indrukwekkender het wordt.  Van dichtbij is het nog veel groter dan we hadden verwacht, en na alle tassen etc. in een kluis te hebben gedeponeerd (mogen niet mee) en wederom een veiligheidsscan lopen we eindelijk rond bij die grote dame. Je moet werkelijk je nek verrekken om naar boven te kijken want mevrouw is bijna 100 meter hoog en weeg zowat 250 ton!!! Buiten dat deze “dame” zeer indrukwekkend is, is het uitzicht naar de Skyline ook zeer de moete waard.

We stappen de boot weer in op weg naar Ellis Island dat in de 19e en 20e eeuw dienst deed als grenspost voor immigranten die zich in Amerika wilden vestigen. De immigranten kwamen per boot aan op Ellis Island en moesten een medische keuring ondergaan voordat zij wel of niet werden toegelaten. Ondanks dat vele gebouwen door een brand zijn verwoest werd in 1976 Ellis Island opengesteld voor publiek. Mijn gedachten gaan mijlenver weg en zie het voor me hoe de mensen hier aankomen en proberen een beter leven te krijgen voor hun gezinnen en familie, ruw word ik gestoord door de golven die tegen de boot slaan en zie dat de Skyline al dichterbij komt.

We liggen op bed na te genieten van een heerlijk diner in een geweldig restaurant en praten na over deze enerverende dag, wat een stad…. De volgende dag bezoeken we voor de laatste keer de kunstbeurs en lopen de gangen in die we nog niet hebben bezocht. De ochtend levert helaas niets op en vol goede moed gaan we na de lunch weer verder, je weet nooit waar je tegenaan loopt. Het is al bijna donker en wij zitten in een cocktailbar een heerlijk glaasje wijn te nuttigen en praten na over de beelden en de kunst die wie die middag toch nog hebben gekocht. We kijken elkaar aan en proosten dat we zeer blij en tevreden zijn.

We staan in de lift van het Empire State Building en moeten naar de 86e verdieping. Zoals je mag verwachten is het uitzicht fenomenaal en werkelijk ongekend. Het Empire State Building is het gehele jaar open, alleen bij veel bewolking is het niet aan te raden. Zelfs bij speciale gelegenheden of feestdagen wordt het gebouw helemaal in een kleur verlicht. Vlakbij het Empire State Building heb je 5th avenue, het luxe shop walhalla van de “Rich and the Fame”… met merken zoals : Louis Vuitton, Cartier, Rolex, Gucci, Dolce & Gabanna, Prada, Versace en Jimmy Choo. De film Gossip Girl en Seks and The City heeft hier ook diverse opnames gemaakt, en het bekende warenhuis Saks heeft hier een “flagstore”. Wat een zaligheid al dat pracht en praal, ik geniet met volle teugen en denk even snel terug aan ons bezoek aan Macy’s  het grootste warenhuis van New York met elf verdiepingen!!! En wij zijn al blij met onze Beijenkorf……

We zitten in het vliegtuig op weg terug naar Nederland, helaas want wat een geweldige stad is New York. We hebben veel gezien maar er is nog genoeg over om voor terug te gaan naar The City that Never Sleeps.

Ida Miltenburg

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *