Renee Zwaga

Ik ben in Amsterdam geboren op 16 augustus 1958. Samen met mijn moeder, drie broers en een zusje groeide ik op in Amsterdam. Mijn vader, die in 1962 overleed, was werkzaam als huisschilder. Voordat ik mijn meer kunstzinnige vaardigheden zou ontwikkelen, volgde ik in eerste instantie in mijn vaders voetsporen. Ik ging naar de schildersschool in Utrecht.

Gaandeweg ontdekte ik dat mijn aspiraties toch een andere kant op gingen. Daarna koos ik voor de opleiding voor leraar tekenen en handvaardigheid. De drang om kunstenaar te worden werd echter steeds sterker. Ik besloot het leraarschap aan de wilgen te hangen en te gaan voor mijn eigenlijke droom: kunstschilder worden.

De fijnschildertechniek, waarin ik een geheel eigen stijl en werkwijze ontwikkelde, heb ik mij in de loop der tijd steeds meer eigen gemaakt. Mijn beeldentaal en manier van werken laten, hoop ik, veelzijdigheid zien. Door de jaren heen heb ik verschillende stijlen en technieken ontwikkeld en toegepast.

Tegenwoordig woon ik met mijn vrouw en dochter in Zoetermeer.
Mijn vrouw is ook in menig schilderij mijn model geweest en is altijd veel meer geweest dan mijn muze. Zonder haar zou ik niet de halve mens (en dus schilder)zijn, die ik nu ben. Zij is als een rode draad in mijn leven en evenals mijn dochter, de kleur waarmee ik het leven zie.