Elena Filatov

Elana Filatov (1968) is geboren in Kazachstan. Haar studies kunst en muziek heeft ze afgerond in Omsk (Siberië) en Moskou. Ze heeft als ontwerper en kunstenaar in Chabarovsk gewerkt (een stad in het uiterste oosten van Rusland), en in Portland (USA). In 1995 vertrok ze naar het Duitse Bad Oeynhausen, waar ze zich sindsdien als zelfstandige ontwerper en kunstenaar heeft gevestigd. Ze werkt met de volgende materialen: olieverf, acryl, pastel, gouache en potlood met carbon. Ook maakt ze aquarellen en collages.

Welke kleur heeft de wind die over de uitgestrekte goudkleurige velden van Kazachstan raast en het graan doet ruizen, daar waar de herders als nomaden met hun vee rondtrekken en paardenmelk drinken, daar waar je je laatste stuk brood met vreemden deelt. Daar, in Kazachstan, groeide ik op en leerde over kunst en muziek.

Welke kleur heeft de wind waar geen enkele vogel tegenin kan vliegen, de wind die de glinsterende, ijzige vorst over de immense Siberische taiga begeleidt, die voor ijsbloemen op de ramen zorgt en het uithoudingsvermogen van de mens test. Daar waar de winter alleen te verdragen is dankzij menselijke warmte en hartelijkheid, daar, in Siberië, studeerde ik.

Welke kleur heeft die wind die als eerste de zonsopgang in het Verre Oosten begroet en de warme kleuren over het land verspreidt, daar waar geen straten zijn en waar je alleen met de Transsiberië-express of het vliegtuig kunt komen, daar waar de rivier de Amus zo groot als een oceaan lijkt en waar Siberische tijgers zich soms dicht bij steden wagen. Daar waar de mensen in totale harmonie met de natuur leven en de werking van elk geneeskrachtig kruid kennen, daar werkte ik als ontwerper en werd mijn zoon geboren.

Welke kleur heeft die wind die door de blauwe diepte van de oceaan naar een ander continent vliegt, waar de kleuren en culturen zo’n bonte, rijk geschakeerde mengelmoes vormen, daar waar elke seconde iets nieuws en opwindends brengt, waar de wegen recht door het weidse landschap voeren, en waar je net zozeer kunt genieten van luchtspiegelingen in de oranje woestijn als van het ijsblauwe Alaska. Daar, waar je alle kanten van het leven kunt ervaren, daar, in Amerika, werkte is als ontwerper en kunstenaar.

Welke kleur heeft de wind die over de donkere bossen waait, die van de kille Noordzee komt en over de kusten en besneeuwde Alpen blaast, daar waar eeuwenoude culturen en tradities zich moeiteloos vermengen met het moderne leven, daar waar grenzen tussen landen vervagen, en waar mijn dochter als een godsgeschenk ter wereld kwam. Daar, in het hart van Europa, leef ik, werk ik, en vind ik het geluk. Hier schilder ik de kleuren van de wind.

Elena Filatov is de eerste kunstenaar bij Timeless waar we poligrafieken van uitgeven. Een poligrafiek is een nieuwe uitvinding in de kunstwereld wat bijna een concurrent wordt van het origineel. Dit geeft al aan hoe mooi een poligrafiek is, te bedenken dat het eruit ziet als een origineel maar dan zeer vriendelijk geprijsd.
Op 20 februari 2010 was Elena in Uithoorn om de eerste poligrafieken te signeren in het bijzijn van Timeless leden.