Michel van Overbeeke

Iedere ets van Michel van Overbeeke (geboren in 1942 te Den Haag) is een unicum. Zonder ontwerp vooraf, maakt hij zijn tekeningen direct op de zinkplaat. Hierdoor bereikt hij een optimale vrijheid in beeldende mogelijkheden. Nadat de lijnen en vlakken met zuur in de plaat zijn geëtst, brengt hij, voor iedere druk opnieuw, met de hand verschillende kleuren aan. Door deze bijzondere manier van werken is iedere afdruk verschillend van kleur en worden de etsen prent en schilderij tegelijk.

Op associatieve wijze creëert Michel van Overbeeke met beelden en symbolen een droomwereld, waarin alle emoties van de mens zijn weergegeven. Het contrast tussen het scheppende en het vernietigende in mens en natuur keert regelmatig in zijn werk terug. Met bladgoud accentueert hij dit contrast en beschermt hij het zuivere, het onbewuste dat ieder mens in zich heeft.

Michel van Overbeeke woont en werkt in Haarlem. In de loop der jaren heeft hij zowel in binnen- als buitenland aan een groot aantal tentoonstellingen deelgenomen en is zijn werk meerdere malen bekroond. Met zijn schilderijen en grafiek bezet hij een belangrijke plaats in de hedendaagse kunstwereld.