Jan  van Delf

Jan van Delft woont en werkt in Arnhem. In 1974 studeerde hij af aan de Akademie voor Beeldende Kunst AKI in Enschede.

Van Delft neemt je in gedachten mee naar de rotstekeningen van de holbewoners, om via de Kelten, de Saksen en de renaissancemens de wereld van onze dagelijkse werkelijkheid te betreden. Jan van Delft leeft in het besef dat hij als kunstenaar schatplichtig is aan zijn voorgangers, niet alleen wat betreft zijn eigen ontwikkeling maar zeker ook wat betreft de ontwikkeling van de beeldende traditie.

Van Delft wordt vooral geboeid door het universele karakter van de aan ons overgeleverde tekens en symbolen en gaat van daaruit op zoek naar de kracht en de betekenis die ze voor de mens van nu nog zouden kunnen hebben. Voor hem heeft dit onderzoek niet een wetenschappelijk maar veeleer een open associatief/intuïtief karakter.

In het werk van Jan van Delft is de spiraal in krachtige lijnen duidelijk aanwezig. De vorm gaat een eigen leven leiden binnen de compositie in combinatie met andere lijnen, vormen en kleuren. Voeg daarbij de eigenzinnige technieken waaraan hij het materiaal onderwerpt en we staan voor een symbiose van elementen waarvan de uitkomst zowel verrassend als pakkend is.
Sinds 1995 exposeert Van Delft op diverse kunstmanifestaties in onder andere Arnhem, Enschede, Deventer, Amsterdam, Kampen, Hengelo, Duitsland, Denemarken, New York en Londen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van Rijksdienst Beeldende Kunst Nederland, Gemeente Almelo, Deventer, Emmeloord, Enschede en Zwolle, Gemeentemuseum Apeldoorn, Galerie De Pol Pannerden, Galerie Theuwis Hasselt (B) en diverse particuliere collecties.