Eric Toebosch

Eric Toebosch is in 1949 in Venlo geboren. Hij studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hij heeft zich geleidelijk aan ontwikkeld tot een interessante en eigenzinnig kunstenaar, een schilder en graficus die zich niets aantrekt van wat populair is en consequent zijn eigen weg gaat.

Eric Toebosch is in eerste instantie een schilder van engelen die boodschappen van de hemel naar de aarde brengen. Ze worden frontaal en stram weergegeven. Compositie en voorstellingen roepen herinneringen op aan iconen, de vensters op de eeuwigheid uit de Byzantijnse kunst. Deze indruk wordt nog eens versterkt door het gebruik van goudverf.

Het oeuvre van Toebosch is doordrenkt van symboliek. Een kruis of Sint-Andreaskruis, een zandloper of schild; het zijn allemaal tekens die onlosmakelijk met hem zijn verbonden. De schilderijen zouden zo uit een Koptisch klooster kunnen komen; zijn zeefdrukken lijken op illustraties uit een middeleeuws getijdenboek. Het verbaast daarom niet dat hij wel eens geplaatst wordt in de traditie van de spirituele kunst.

Opvallend is het veelvuldig gebruik van teksten in zijn werk. Toebosch heeft iets met de Duitse taal. Titels als ‘Nur Weinen’ of ‘Die Sehnsucht’ zijn heel bewust gekozen. Naar de dramatiek die in woorden besloten ligt, is Eric Toebosch constant al schilderend op zoek. Maar er is ook een tegenpool in zijn werk en dat is de humor. Toebosch houd van gezelligheid en geanimeerde gesprekken. Als geen ander kan hij moppen tappen; eenmaal op gang schudt hij ze uit zijn mouw. Die relativerende, onbevangen humor zien we bijvoorbeeld terug in zijn hondjes. Een enkele keer kunnen ze gevaarlijk zijn, maar meestal zijn ze goedig van karakter. In het oeuvre van de kunstenaar vormen de hondjes een vrolijk element.