Anneke Peereboom

Anneke Peereboom is in 1950 te Hoorn geboren. Na haar opleiding tot grafisch ontwerper aan de Rietveld Academie werkte ze eerst een aantal jaren als artdirector bij Vrij Nederland en Opzij. Zo’n tien jaar geleden verliet zij die bladen om zich fulltime aan haar kunst te kunnen wijden.

Zelf ziet Anneke Peereboom haar werk als een momentopname in een proces dat ieder ogenblik in gang gezet kan worden. Elk werk heeft een duidelijk beeld als basis, zoals een boom, een berg, een mens of de zon. De schilderingen van Peereboom maken het verhaal van oerbeelden, die wij allemaal met ons meedragen. Hier en daar zijn de structuren van de compositie opengewerkt, waardoor de geschilderde wereld toegankelijk wordt. De dynamiek van haar werk is in alle facetten terug te vinden, zelfs het ritme waarmee de verf is aangebracht is medebepalend voor de compositie.

Twee kenmerken zijn oorzakelijk voor de populariteit van Anneke Peereboom: Haar altijd herkenbare ‘handschrift’ door al het werk heen. En het continu ontwikkelen van nieuwe composities of zoals men ze meestal noemt; verhalen…