Jeroen Aart Krabbé
Geboren op 5 december 1944 Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
“De grootste klus ooit op celluloid.” Zo noemde Jeroen Krabbé de aanstaande verfilming van Mulisch’ meesterwerk “De Ontdekking van de Hemel”. Een vuistdik boek over engelen (zouden Matt Damon en Ben Affleck nog beschikbaar zijn?) die de geschiedenis manipuleren, verfilmen in ruim twee uur. En dat door een onervaren regisseur als Krabbé. Dat mag je inderdaad een grote klus noemen.
Maar Krabbé mag dan als regisseur nog aan het begin van zijn carrière staan, als acteur heeft hij al een aardig cv opgebouwd. Op zijn zeventiende werd hij, als jongste student aller tijden, toegelaten tot de Amsterdamse kunstacademie. Krabbé kwam sowieso uit een kunstzinnige familie: zijn broer Tim is een bekend schrijver (van onder andere “Het Gouden Ei”). Zijn filmcarrière in Nederland was sterk verweven met die van Paul Verhoeven. Krabbé speelde belangrijke rollen in twee grote Verhoevenhits: “Soldaat van Oranje” (1977) en “De vierde Man” (1983). Het leverde niet alleen Verhoeven voldoende bekendheid op om door te stoten naar Hollywood, ook Krabbé pikte een graantje mee van de populariteit van de films. Ook hij waagde de stap naar de andere kant van de plas en die slaagde redelijk. Voor zijn debuut in een Hollywoodfilm schrijven we 1986 met “Jumpin’ Jack Flash”. Krabbé zou echter vooral bekend worden als slechterik, bijvoorbeeld uit: “Prince of Tides” (1991) en “The Fugitive” (1993). Maar zijn grootste rol in de internationale film was die van slechterik in de James Bond-film “The Living Daylights” (1987). Opmerkelijk in zijn carrière als acteur is tenslotte ook nog een rol in de overbekende tv-serie “Dynasty”.
In 1997 zette Krabbé een nieuwe stap in zijn loopbaan. Nadat hij eerder al geslaagd was als schilder en schrijver van een kookboek (ja echt waar!), begon de alleskunner in ’97 als regisseur van “Left Luggage”: een film over een joodse familie na de Tweede Wereldoorlog. Een succesvol debuut: op het filmfestival van Berlijn kreeg de film vier prijzen toebedeeld.