Engelien Kooij
Na het afronden van de Modeacademie Vogue meldde Kooij zich direct aan op een reclameteken opleiding. Het was haar al snel duidelijk geworden dat daar haar grote liefde lag. Eerst vestigde ze zich als zelfstandig illustrator met o.a. veel portretopdrachten om vervolgens na enkele jaren van “dedicated moederschap” een wervelend rentree te maken als vrij kunstenaar. Vanuit een onuitputtelijke bron van levenservaring en humor werkt zij dagelijks in haar atelier te Amsterdam.

De sensualiteit van de mollige vrouw De thematiek behelst veelal rondborstige vrouwen vaak vergezeld door katten en huiselijke decors. De kat, vaak het symbool van gezelligheid, is in haar werk vooral aanwezig als de vertrouweling van de vrouw: ”De kat weet altijd meer!”.

De compositie is vaak zo neergezet dat het lijkt of het doek te klein is. Het tafereel barst als het ware uit zijn ruimtelijke beperking. Dit levert een spanning op dat geheel in samenspraak is met het werk. Ook het royale materiaalgebruik is constant in balans met de voorstelling en het prachtige kleurgebruik. Vorm en inhoud presenteren zich zodoende hand in hand aan de toeschouwer.

“Rendez -Vous” Toch komt haar modeachtergrond nog regelmatig om de hoek kijken in het werk van Kooij in de vorm van mooie dessins op gordijnen, vloerkleden en jurken. Deze beeldelementen zijn echter geen doel op zich, maar dienen ter ondersteuning van de vrouw die altijd centraal staat. En mocht de fantasie nog niet genoeg geprikkeld zijn, laat je dan meeslepen door de franse titels zoals: “Reflections”, “J’attends”, “La Paix” en “L’Adieu”.