Piotr Konkel

De titel ‘Return to innocence’ kan worden beschouwd als de leidraad in het werk van de Pools-Nederlandse kunstenaar Piotr.

Geboren in 1963 in Polen en de jongste in een gezin van zeven kinderen, ontvluchtte hij in 1974 samen met zijn moeder en zus het harde bestaan onder het toenmalige communistische bewind en kwam naar Nederland. Hier volgt hij een opleiding aan de Grafische School in Amsterdam en vervolgens kiest hij voor Grafische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Wat hij met zijn schilderijen uitdrukt heeft alles te maken met zijn jeugd in Polen, zijn katholieke opvoeding en zijn liefde om het onkenbare kenbaar te maken. Hierbij gaat het om primaire en emotionele verlangens van de mens. Deze bewuste (of onbewuste) verlangens verweeft hij op een subtiele manier in zijn werk. Hiervoor gebruikt hij krachtige archetypische beelden, daarbij geholpen door teksten. Piotr ziet zijn werk als een registratie van zijn verleden en daaruit voortvloeiend ook als een reis naar onontdekte innerlijke landschappen.

Na zijn grafische opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, werkt hij een jaar als vormgever bij een reclamebureau in San Francisco. Terug in Nederland gaat hij werken bij het Haagse bureau ‘Vorm Vijf’. Maar de beperkte creatieve vrijheid van de vormgever verstikt de kunstenaar en in 1993 neemt Piotr dan ook ontslag. Hij gaat reizen. Eerst naar Italië, daarna naar Amerika. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien werkt hij bij diverse grafische vormgevers en schildert hij (meestal) in opdracht. Veel van zijn werken zijn dan ook te vinden in privé-collecties in Italië, Zwitserland of Amerika. Als hij zich weer in Nederland vestigt zegt hij het vormgeven definitief vaarwel en legt hij zich helemaal toe op het kunstenaarschap.