Astrid Engels

Astrid Engels is in 1941 geboren te Coevorden. Als kunstenaar is zij autodidact. Ze maakt voornamelijk litho’s, acryl op doek en gebruikt verschillende technieken door elkaar.

Egypte en diens oude beschaving staan centraal in het werk van Astrid Engels. Ze verwerkt ‘herontdekte’ patronen en motieven, die haar ingegeven zijn door reiservaringen, haar passie voor archeologie en haar persoonlijk groeiproces. Ze maakt de mysterieuze sfeer en mythische zetting van een voor ons onbekende cultuur tastbaar. In de vergelijking van de culturen komt vooral het verschil in de omgang met de dood naar voren. Het is niet zozeer de dood, of de vergankelijkheid van die, -meestal verdwenen- oude culturen, die haar bezighoudt, maar vooral de gebruiken en rituelen.

De mens is het middelpunt van het leven, in het nu en het hiernamaals. Engels laat daarom naast dieren en motieven de mens een centrale rol spelen. Ze gebruikt aardse kleuren als terra, oker, bruinen en groenen naast meer mystieke kleuren als blauw, zwart en grijs. Door de collageachtige techniek ontstaat er een gelaagdheid in haar werk, die tevens verantwoordelijk is voor de abstrahering van de beelden.