CHRISTINE COMYN

Christine Comyn (° Tielt, 1957) studeerde beeldende kunst aan het Sint-Lucas-Instituut te Gent. Na haar studies werd snel duidelijk dat zij een uiterst begaafde aquarelliste is.

Dankzij haar artistieke verfijndheid is Christine Comyn is een kunstenares met internationale allure, een vaste waarde in de discipline van de aquarel geworden. Zij beoefent deze zeer delicate discipline in de schilderkunst op het hoogste niveau, en stelt tentoon in binnen- en buitenland. Door haar tentoonstellingen in Nederland, Luxemburg, Zwitserland, Italië, Venezuela, Columbia en de Verenigde Staten is zij één van de weinige vrouwelijke kunstenaars die ook buiten de landsgrenzen met hun werk bekendheid hebben verworven.

Christine Comyn ontwikkelde haar eigen manier om met haar leefwereld contact te houden. Door middel van vormen en kleuren spreekt zij een gevoelige en geraffineerde taal die voor de toeschouwer begrijpelijk is en hem/haar niet nodeloos in raadsels doet verzeilen.

Elk schilderij is ontworpen met gevoel voor compositie dankzij haar weloverwogen gebruik van kleur, licht en schaduw. Haar doeken zijn een heerlijke ontmoeting tussen het luchtige van aquarel en het eerder harde van acrylverf. Zo creëert zij een rijk coloriet met een krachtige onderbouw voor haar zachte waterverftechniek. Beide technieken vullen elkaar zo aan dat  een harmonisch geheel en een beeldende spanning ontstaat, waarbij ze elkaar ondersteunen. Acryl en aquarel zouden autonoom kunnen bestaan zonder echter de volheid van het huidige totaalbeeld te evenaren.

De bijzondere elegantie waarmee Christine Comyn haar personages in haar composities integreert heeft iets magisch. Haar virtuositeit is zo vanzelfsprekend dat van bij eerste gezicht de sfeer van elk schilderij voelbaar is, een door esthetiek gevoede uitstraling van welbehagen, poëzie en jong leven.

De doeken van Christine Comyn zijn – hoewel dit op het eerste gezicht niet meteen opvalt – een synthese tussen pure picturaliteit en concrete figuratie.  In een eerste abstracte fase schildert ze “beweging zonder concrete vormen”. Hier zijn haar handelingen louter intuïtief, zelfs impulsief zodat  een chaotische, suggestieve ruimte ontstaat. In die ondefinieerbare ruimte voelt zij een “aanwezigheid”, die de stap naar de tweede fase vormt: het invullen met het herkenbare door middel van een personage. Toch eist het kleurrijke, abstracte decor steeds de hoofdrol op en spelen haar personages ‘slechts’ een tweederangsrol. Ze zijn figuranten die het schilderij compleet maken, waarmee Christine Comyn haar zoektocht naar het compromis tussen abstracte en figuratieve kunst realiseert.

In opdracht van Exclusief creëerde Christine Comyn een bronzen sculptuur, die als Award werd uitgereikt op de “Night of The Golden Exclusief”. Het bronzen beeld is geïnspireerd op één van haar schilderijen en stelt een vrouwenfiguur voor die zich, als op de boeg van een schip, overgeeft aan de wind. Deze Award werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een selecte groep van vooraanstaande personen uit de bedrijfswereld.

De tekst voor de tweede monografie van Christine Comyn werd geschreven door Frans Boenders één van de meest gerespecteerde, Belgische kunstcritici en hoofdredacteur van “Het Kunstenpaleis”, het magazine van het Paleis voor Schone Kunsten. Het boek is in linnen kaft gebonden en bevat 144 pagina’s en 120 kleurenillustraties. Deze prestigieuze uitgave onderstreept de veelzijdige facetten van Christine Comyns talent en haar unieke schilderijen. In het boek zal u de geduldige zoektocht en de permanente verrijking van haar oeuvre leren kennen en wordt het belang van Christine Comyn op de internationale kunstscène duidelijk.