Claus Costa


In het kader van hoe onze wereld zich aan hem/ons presenteert probeert Claus Costa zijn eigen identiteit en wellicht ieders identiteit te onderzoeken. Context versus context.

Zo plaatst hij een icoon die een duidelijk stempel achtergelaten heeft in onze maatschappij. Deze iconen worden naast een krantenartikel van vandaag en/of een aantekening van hemzelf geplaatst. Dit doet hij actueel, autobiografisch en Pop Art-achtig. Het organiseren van de hedendaagse beeldenden met de chaos waarin wij leven, is het doel van Claus Costa’s kunstwerken.

Als basis maakt hij altijd eerst een zeefdruk van een bijzondere persoonlijkheid. Vervolgens maakt hij collages en op een graffitiachtige wijze past hij zijn schildertechnieken toe. De intense, sprekende kleuren spatten van het doek af.

Maakt, de uit Brazilië afkomstige kunstenaar, hierbij een vergelijking, een statement over onze hokjesmentaliteit? Is dat zijn wens of zijn onmacht? Deze vragen spoken al gauw door het hoofd van de toeschouwer en maken het werk mysterieus en puzzelachtig. De ontdekkingsreis zou eens belangrijker kunnen zijn dan de vragen zelf om de verschillende verhalen tot een verhaal te kunnen vormen en zo de essentie van Claus Costa’s werken te begrijpen.