Ronald

Boonacker“Ik houd van de mooie dingen in het leven,” aldus Boonacker (1955). “Van mooie spullen om me heen. Ik besteed daar dus ook veel aandacht aan. Waarom zou ik genoegen nemen met minder als het ook anders kan?” Al snel blijkt dat Boonacker een flamboyante persoonlijkheid is, een feit dat ook uit zijn doeken spreekt. De kunstenaar is een echte kosmopoliet. Hij heeft een groot deel van zijn leven gereisd en heeft bijna de hele wereld gezien. Spanje, Italië en Brazilië zijn favoriete bestemmingen. Op het moment dat wij op atelierbezoek zijn bij Boonacker is hij dan ook druk met de voorbereidingen voor zijn volgende reis: Acapulco!

Zonnige kijk op het leven
Boonacker is een autodidact die tijdens zijn vele reizen is begonnen met schilderen. Door zijn kunstlezingen in Rome, Florence en Venetië bracht hij zijn liefde voor de kunst voor het eerst tot uitdrukking. Op aanraden van zijn vrienden, die zeer enthousiast waren over zijn eerste schuchtere pogingen met penseel en doek, besloot hij zich een aantal jaren geleden volledig op het schilderen toe te leggen. Hij werkt overwegend met acrylverf in veel en felle tinten, af en toe afgewisseld met zilver of goud. Boonacker heeft een zonnige kijk op het leven. Tropische stranden, eilanden en palmen zijn zijn lievelingsonderwerpen. Het is dus niet verwonderlijk dat zijn werken titels hebben als “Andalucia”, “Route du Soleil” of “Red Palm Mauritius Island”.

Inspiratie
Haalt hij zijn inspiratie voornamelijk uit het buitenland? “Eigenlijk wel. Ik werk graag vanuit pittoreske omgevingen. Zo heb ik een keer een oud klooster in Toscane gehuurd. Als je daar een tijdje vertoeft komt de inspiratie vanzelf. Vaak word ik geraakt door iets in het landschap, bijvoorbeeld een zonsondergang of de lichtval. Dat blijft me dan bij.” Maar hoe kosmopolitisch zijn kunst ook is, de basis voor zijn doeken ligt in de Nederlandse traditionele stillevens en landschappen. Boonacker heeft onmiskenbaar zijn roots in Nederland liggen.