Menno Baars begon pas na zijn geneeskundestudie te schilderen en heeft geen kunstacademie bezocht.
Eind 2006 kwam het overzicht “Hart Voor Elkaar” uit (Lannoo, Brussel) samen met Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen. In 2007 neemt Menno Baars deel aan verschillende gerespecteerde Amerikaanse kunstbeurzen en heeft hij exposities in o.a. Monaco en Dubai.
Op het Peter Stuijvesant Bal in New York schildert hij live voor de Koninklijke Familie. Beroemde celebrities, waaronder bijvoorbeeld MichaeI Jackson, hebben werk van Baars aangekocht. In Nederland zijn originele Baarsen in het bezit van onder meer Joop Braakhekke en makelaar Cor van Zadelhoff. In 2008 beschildert hij een passagiersvliegtuig door vanuit een helicopter verf te gooien.

In 2009 heeft Menno Baars, als eerste kunstenaar ooit, het zeil van een zeilboot “al zeilend” op zee beschilderd. Dat deed hij al hangend in de mast van het Team Delta LLoyd racejacht in de Volvo Ocean Race op open zee nabij Stockholm. Menno Baars wordt tijdens zijn live art performances ondersteund door team van ervaren assistenten (Team Menno Baars).

In november 2009 deed hij met Rob Scholte, Ans Markus en andere gerespecteerde kunstenaars mee aan de Elephant Parade in Amsterdam. Zijn “BaarsFant” olifantsculptuur werd door Christie’s geveild voor 30.000 euro. In 2010 neemt hij, samen met Corneille, deel aan de Elephant Parade London.

Werk van Baars bevindt zich in collecties van ondere andere KPN, ABNAMRO, Microsoft en het JFK Airport New York.
Menno Baars is aangesloten bij de BBK Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars Amsterdam.